1. Măsuri dispuse la nivel național pentru a preveni răspândirea gripei aviare 2. Sinteza actiunilor de control oficial efectuate de D.S.V.S.A. Bacau in perioada 02.04.2021-30.04.2021

  1. Măsuri dispuse la nivel național pentru a preveni răspândirea gripei aviare

La solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în seara zilei de 7 mai 2021 s-a întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență  – Centrul Național de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș.

În urma ședinței au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile:

  • Suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări;
  • Suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

      Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Verificarea respectării  acestor măsuri se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerul afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.

În contextul epidemiologic actual, de creștere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli.

La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală.

ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice.

 

2.Sinteza actiunilor  de control oficial efectuate de D.S.V.S.A. Bacau

 in perioada 02.04.2021-30.04.2021

In  cursul lunii aprilie 2021,   prin personalul cu atributii de control oficial   D.S.V.S.A. Bacau a efectuat la nivel judetean un numar de 239 de controale  oficiale in unitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor .

Verificarile s-au derulat  fie la sediul operatorilor economici vizand:

-respectarea de către operatorii alimentar a condiţilor  de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților;

-modul de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate

-condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite,

– respectarea cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea,

-controlul dăunătorilor

-evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

 

    Fie in trafic impreuna cu IPJ Bacau verificandu-se :

– interdictia in zonele afectate  a circulaţiei şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private având în vedere situația epidemiologică sub raportul pestei porcine africane (PPA).

– verificarea documentelor însoțitoare legale aferente transportului de animale vii;

–  verificarea stării de igienă a mijloacelor auto destinate transportului de animale vii;

–  verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1/2005) .

Pentru  neregulile constatate au fost applicate 28  sancțiuni contravenționale, si anume:  16 amenzi contraventionale, potrivit HG nr. 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare,  in valoare totala de 75600 lei, 12 avertismente scrise, conform OG nr. 2/2001 cu modificarile si completarile ulterioare , complementar  a fost confiscata si neutralizata in conditiile legii cantitatea de 60,8 kg = carne porc, vita, carne tocata si 5 kg carne preparata.

 

Principalele neconformităţi identificate sunt:    

 

– nerespectarea bunelor practici de igienă și fabricație (neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, manipularea

necorespunzatoare a produselor alimentare, nerespectarea compartimentarii vestiarului de catre angajati, raionarea necorespunzatoare a produselor alimentare in functie de criteriile de compatibilitate dintre acestea);

-nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare impuse de producatori;

-neconformități privind desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor(lipsa documentelor de inregistrare a activitatii).

– neconformităţi legate de asigurarea trasabilității  produselor alimentare(etichetare neconforma)

– transport animale vii fara documente  sanitare veterinare de miscare;

 

Asa cum aminteam si in comunicatele anterioare  D.S.V.S.A. Bacau in calitatea sa  oficiala de autoritate judeteana urmareste:

  1. Apararea sanatatii animalelor ,protectia animalelor,prevenirea transmiterii de boli de la animale la om ,siguranta alimentelor de origine animala si nonanimala destinate consumului uman,salubritatea hranei pentru animale si protectia mediului,in raport cu cresterea animalelor,identificarea si inregistrarea animalelor
  2. Realizarea sigurantei alimentelor ,de la producerea materiilor prime, pana la distribuirea alimentelor catre consummator.

 

Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sanatatea animalelor.