În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe 2025, in scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare sau altor imbolnaviri de natura alimentara datorate consumului de alimente nesigure din punct de vedere al sigurantei alimentare si verificarea modului de respectare a conditiilor de igiena in unitatile care depoziteaza, produc si comercializeaza alimente de origine animala si nonanimală, D.S.V.S.A. BACĂU intensifică măsurile și controalele în toate tipurile de unități supuse controlului sanitar veterinar, cu profil de activitate procesare, ambalare, depozitare și comercializare produse alimentare.
- OBIECTIVELE SUPUSE CONTROLULUI sunt: piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzare cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante care livrează hrana preparată consumatorilor finali în incinte sau în sistem de livrare la comandă, take•away, drive-in, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/ patiserie, cafenele, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare, depozite de destinație.
- MĂSURILE DE CONTROL ASUPRA PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ:
Cu ocazia controalelor Oficiale sunt verificate următoarele aspecte:
- a) Sacrificarea mieilor
Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine și publicate pe site-ul ANSVSA.
În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile (centrele) organizate in condițiile legii și amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile de igienă stabilite în Reg. (CE) nr. 852/2004 privind cerințele generale de igienă pentru alimente, în Reg. (CE) nr. 853/2004 privind norme specifice de igienă a alimentelor de origine animală și în Reg (CE) nr. 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului.
Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar veterinar în locurile (centrele) special amenajate temporar, revine DSVSA BACĂU, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării/prefectură/fermieri/asociații de crescători de ovine pentru organizarea unor asemenea locuri unde mai mulți fermieri/crescători de ovine să sacrifice mieii și numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU stabilite de legislația sanitară veterinară.
Decizia din partea DSVSA BACĂU privind organizarea și amenajarea locurilor (centrelor) speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza unei analize detaliate în ceea ce privește capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județul Bacău și oportunitatea amenajării acestor locuri speciale, numai în cazul în care este absolut necesar și situația o impune, ținând cont de următoarele aspecte:
- distanțele mari față de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
- numărul mare de miei destinați sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate;
- asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.
Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor (centrelor) speciale pentru sacrificarea mieilor În zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.
Funcționarea locurilor (centrelor) de sacrificare a mieilor este permisă numai În perioada 9 – 19 aprilie 2025 (premergătoare Paștelui ortodox și catolic), între orele 07:00 17:00.
Precizăm că în cazul în care, în baza unei analize detaliate se dispune organizarea și amenajarea locurilor (centrelor) speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranței alimentelor revine DSVSA BACĂU și autorităților locale primării, prefectură.
În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere și următoarele aspecte:
- controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru Sacrificare În vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute În gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile;
- verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor in timpul transportului (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 112005) și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1099/2009), inclusiv verificarea modului de completare at formularelor de mișcare;
- transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar, conform modelului stabilit și transmis de către ANSVSA.
- b) Carnea de miel
- loturile de carne de miel trebuie livrate din abatoare însoțite de certificate sanitare veterinare, conform modelului stabilit în Ordinul ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește procedura pentru marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu modificările și completările ulterioare;
- marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în abatoare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare se realizează cu 0 marcă de sănătate de formă Ovală, în conformitate cu prevederile Art. 48 și ale Anexei II la Regulamentul (UE) 2019/627, cu modificările și completările ulterioare;
- carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în locurile amenajate temporar va fi obținută numai la cererea directi a consumatorilor și nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar Înregistrate/autorizate sanitar veterinar,
- marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în locurile amenajate temporar va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, În interiorul căreia să fie înscrise indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA BACĂU
- În cazul cărnii de miel, cu ocazia controalelor se vor avea în vedere și următoarele aspecte:
- verificarea respectării temperaturilor pe timpul transportului pentru carnea de miel (în stare refrigerată sau congelată), inclusiv modul de marcare și etichetare a acesteia;
- verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.
- Este interzisă depozitarea și comercializarea cărnii de miel în spații improvizate, în care nu sunt asigurate o temperatură adecvată și condiții de igienă corespunzătoare.
- c) Ouă și produse din ouă destinate consumului uman
- producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, precum și fermele producătoare și centrele de ambalare ouă trebuie să fie supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare, conform legislației în vigoare;
- transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comercializare trebuie asigurate condiții de temperatură și igienă corespunzătoare;
- ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare ouă autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- examenul ovoscopic va fi efectuat de către personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA pentru ouăle valorificate în piețele agroalimentare și în târguri de către producătorii particulari;
- ouăle cu coaja crăpată sau lovită vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate către o unitate de neutralizare.
- d) Lapte și produse din lapte
- comercializarea laptelui și a brânzeturilor în piețele agroalimentare și târguri, de către producătorii agricoli, se realizează În baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA județene, conform prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările și completările ulterioare;
- laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, crescute în exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
- micii producători care vând direct lapte crud către consumatorul final în piețe trebuie să dețină fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari din localitățile de origine, conform prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr. 111 /2008, cu modificările și completările ulterioare;
- brânzeturile obținute În centrele de prelucrare a laptelui și care sunt destinate comercializării directe către consumatorul final pot fi expuse la vânzare, în spațiile special amenajate În piețe agroalimentare și târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, inox, ceramică, etc);
- brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului și a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc). Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), Cu condiția că acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării și asigurarea trasabilitătii produselor;
- comercializarea directă către consumatorul final în piețele agroalimentare și târguri, a brânzeturilor obținute în centrele de prelucrare a laptelui se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare, de unică folosință (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), Sau alte tipuri de recipiente curățate și igienizate corespunzător.
- în vederea asigurării trasabilității brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoțite de informații scrise din partea producătorului, care să conțină mențiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obținerii, etc.
În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:
- aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
- utilizarea de pungi imprimate;
- afișarea, în momentul expunerii la vânzare și pe toată perioada comercializării, a unor informații înscrise pe tăblițe și/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat.
- Laptele și brânzeturile obținute în centrele de prelucrare a laptelui trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor și să nu conțină germeni patogeni care să producă toxiinfecții alimentare la om.
- Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea piețelor agroalimentare verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea și comercializarea laptelui și a brânzeturilor obținute obținute în centrele de prelucrare a laptelui înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
- e) Peștele si produsele din pescuit
Controalele oficiale în spațiile și locurile în care se comercializează peștele și produsele din pescuit se vor efectua conform instrucțiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. și vor fi intensificate în perioada 22.03.2025 – 25.03.2025 (cu ocazia sărbătorilor religioase de Bunavestire), precum și în perioada 11.04.2025 – 13.04.2025 (cu ocazia sărbătorilor religioase de Florii catolice și Florii ortodoxe).
- f) Alte produse sau alimente de origine animală
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a piețelor agroalimentare, în care producătorii expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu Sunt însoțite de documente care să ateste proveniența acestora și a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Se va interzice comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.
De asemenea, se va verifica modul În care se efectuează certificarea și marcarea produselor de origine animală, având în vedere prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr, 10/2008, cu modificările și completările ulterioare.
Menționăm faptul că acțiunile de control oficial efectuate de inspectorii sanitari veterinari ai D.S.V.S.A. Bacău se desfășoară în baza planurilor, tematicilor și Notelor de serviciu transpuse de A.N.S.V.S.A, sub directa coordonare a acesteia.
Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.