Sinteza acțiunilor de supraveghere și control a modului de producere, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale 2025

După cum am informat anterior, inspectorii sanitari veterinari ai DSVSA Bacau, efectuează controale tematice extinse în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale, sub coordonarea A.N.S.V.S.A., în vederea verificarii respectarii legislatiei specifice, cu privire la modul în care sunt produse, transportate, depozitate și valorificate carnea și toate produsele alimentare destinate comercializării către consumatorul final.

Astfel, în ultimele 3 săptămâni au fost verificate un numar de 122 de unitati, respectiv centre de sacrificare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte si produse lactate,  alimentatie publica, pizzerii, laboratoare de cofetarie-patiserie, magazine de desfacere peste, depozite alimentare, măcelarii, unități tip catering, carmangerii, brutării, unități producatoare de produse de patiserie congelate, hipermarket, supermarket, cofetarii-patiserii, magazine alimentare, depozite frigorifice, unități de comercializare produse obtinute din semipreparate congelate/refrigerate, depozite de fructe si legume, Unități mobile de comercializare produse alimentare.

In urma controalelor la aceste tipuri de unitati au fost identificate neconformitati pentru care au fost aplicate un numar de 19  sanctiuni contraventionale conform HG 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, in valoare totala de

42 200 lei si 6 avertismente conform OG2/2001, precum si confiscari de produse de origine animala in cantitate totala de 16,75 kg in valoare de 5600 lei.

Principalele deficiente constatate au fost:

  • nerespectarea conditiilor de igiena privind intretinerea spatiilor, utilajelor, și ustensilelor în unități de desfacere a peștelui, măcelării, supermarket-uri, unități mobile de comercializare a produselor alimentare
  • manipularea produselor alimentare fara respectarea normelor de igiena in unități de alimentație publică, brutării
  • nerespectarea conditiilor de depozitare a produse alimentare în depozite
  • etichetare necorespunzatoare a preparatelor din carne in unitate de tip carmangerie și confiscarea cantității de 16,75 kg preparate din carne in valoare de 5600 lei

De asemenea, au fost efectuate un numar de 23 controale in trafic impreuna cu reprezentanti din cadrul IPJ Bacau conform protocolului, unde au fost verificate un numar de 160 de mijloace auto.

Pentru consumatorii din municipiul Bacău, menționăm că, la solicitarea Primăriei Bacău, D.S.V.S.A. Bacău avizează temporar un spațiu pentru desfacerea carcaselor de  miei de către producătorii particulari, în perioada premergatoare sărbătorilor pascale, la nivelul Pieței Sud a orașului.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.