Măsuri de supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor la nivelul județului BACĂU, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale 2025

In scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește,

inspectorii sanitari veterinari din cadrul  D.S.V.S.A. Bacău vor intensifica controalele sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate, carnea de miel și ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală.

Acțiunile vizeaza următoarele tipuri de obiective:

Abatoare carne rosie si carne de pasare, unitati procesare carne, unitati procesare peste, unitati procesare lapte si produse lactate, unitati ambalare oua, depozite frigorifice si de reambalare, piete agroalimentare, hipermarketuri, supermarketuri, carmangerii, macelarii, pescarii, depozite alimentare, unitati de alimentatie publica(restaurante, restaurante cu autoservire, pizzerii, fast-food, etc), laboratoare de cofetarie patiserie, unitati de panificatie, magazine alimentare, piete/ targuri sezoniere, producatori particulari de produse alimentare si

– operatori din domeniul mișcarii și comercializarii animalelor vii destinate sacrificării (ovine, caprine, porcine etc.), din exploatațiile de origine către abatoarele/unitatile de taiere autorizate și a circulației cărnii rezultate din sacrificarea acestor animale,  in special a carnii  provenite din sacrificarea ovinelor la nivelul exploatațiilor de animale.

D.S.V.S.A.  Bacau a prioritizat activitatile si  responsabilizeaza personalul cu atributii de control oficial pentru realizarea obiectivelor specifice stabilite in acesta perioada, măsurile întreprinse fiind sintetizate astfel :

  1. In perioada 19 martie 2025 – 19 aprilie 2025 premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe, este asigurată permanența atat la nivelul C.S.V.S.A.O., cat si la sediul L.S.V.S.A. respectiv D.S.V.S.A. Bacău, inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică si sarbatori legale.
  2. S-a procedat la publicarea pe site-ul web al instituției și afisarea la sediile C.S.V.S.A.O. a programului de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care cetățenii pot apela / sesiza neconformități în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
  3. Notificarea în scris a Prefecturii și consiliului județean Bacău, în scopul aplicării unor măsuri adecvate pentru prevenirea și descurajarea comerțului ilegal cu animale (miei) vii și produse de origine animală în spații neamenajate (inclusiv comerțul stradal), de către instituțiile abilitate aflate în subordine.
  4. Informarea populatiei prin mass media locala cu privire la programul de activitate al  institutiei in acesta  perioada si în vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, recomandări ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelora datorită pericolului reprezentat de consumul de  alimente de origine animala si non-animala  achizitionate din surse neautorizate si nesupuse controlului sanitar veterinar.
  5. Informarea pensiunilor turistice si a punctelor gastronomice locale unde cu ocazia sarbatorilor pascale vor fi sacrificate porcine crescute in ferma/exploatatia proprie, in sensul utilizarii carnii obtinute numai la obtinerea preparatelor culinare care sunt servite in hrana turistilor, fiind interzisa orice forma de livrare a acestora in afara unitatii.
  6. Asigurarea resurselor umane si materiale realizarii inspecțiilor și controalelor oficiale in teren.
  7. Asigurarea asistentei sanitare veterinare la nivelul unitatilor de sacrificarea animale vii autorizate sanitar veterinar, piețelor agroalimentare, etc.
  8. Inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA BACĂU și de la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) efectuează controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în  categoriile de unități de vânzare cu amănuntul.
  9. Organizarea unor controale oficiale la depozitele de destinație legume și fructe, supermarket-uri, hipermarket-uri, societăți comerciale și producători particulari care prezintă la vânzare și comercializează legume și fructe proaspete.
  10. Asigurarea asistenței sanitare veterinare în locațiile în care se organizează târguri temporare de Paște
  11. Gestionarea eficientă și rapidă a tuturor alertelor din domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
  12. MĂSURILE CE TREBUIE APLICATE PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA). PRECUM SI PESTEI MICILOR RUMEGĂROARE (PMR) ȘI FEBREI AFTOASE

Având în vedere:

  • situația epidemiologică sub raportul pestei porcine africane (PPA) și Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) pe teritoriul României;
  • apariția unor focare de pestă porcină africană (PPA), Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și febrei aftoase în țările vecine, conform datelor publicate de către Organizația Mondială pentru Sănătate Animală,

În vederea prevenirii propagării PPA, Pestei Micilor Rumegăroare (PMR) precum și pentru prevenirea apariției febrei aftoase pe teritoriul României, se dispune intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul național a:

  • porcinelor vii între exploatații și de la exploatații cu status conform către abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, care au fost desemnate conform prevederilor Art. 44 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/594, cu modificările și completările ulterioare;
  • cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc, sau care conțin carne de porc, în conformitate cu prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/594 și ale Regulamentului delegat (UE) 2020/687, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, în perioada 19 martie 2025 – 19 aprilie 2025 vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale pesta porcină africană (PPA).

În acest sens, la nivelul DSVSA BACĂU, se constituite echipe mixte (formate din reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor/Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală), care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratelor de Poliție județene, și, respectiv, al municipiului București, vor efectua:

  • controale oficiale având drept scop verificarea modului de respectare a cerințelor legislației uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.
  • controale oficiale asupra transporturilor de miei vii, având drept scop: verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare a mijloacelor auto sanitar veterinar utilizate pentru transportul acestor animale, documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor, precum și documentele care să cuprindă informații despre lanțul alimentar, conform modelului stabilit și transmis prin notă de serviciu de ANSVSA).

Aceste controale oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu și se vor desfășura în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii, ovinelor și caprinelor.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.