Observatorul laptelui și al produselor lactate este un mecanism, înființat în acord cu reglementările europene, care va monitoriza piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate, prin centralizarea datelor de pe piaţă, dar şi prin urmărirea, analizarea tendinţelor din ţara noastră privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie.
Reamintim că, ANSVSA a întreprins demersuri, încă din luna decembrie a anului trecut, prin cooptarea Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) în implementarea unui proiect pilot de remodelare și repoziționare pe rafturi pentru delimitarea clară la comercializare a produselor lactate autentice de cele pe bază de lapte și cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate (articolul 6* din Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022).
Având în vedere că potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 307/2022 a laptelui și produselor lactate și a Ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este furnizor de date pentru Observatorul laptelui și produselor lactate înființat la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și autoritate cu atribuții de control în domeniu, in scopul implementarii in teritoriu potrivit dispozitiilor autoritatii centrale la nivelul judetului,,D.S.V.S.A. Bacău, impreuna cu Directia Regionala Antifrauda Fiscala Suceava,Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, va initia controale mixte la operatorii economici tip hypermarket-uri/supermarket-uri, magazine alimentare, în scop de conștientizare și verificare a aplicarii Legii nr. 307/2022.
Verificarile vor avea caracter informativ cu privire la faptul că, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decît cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.
De asemenea, etichetarea, publicitatea și prezentarea produselor alimentare inclusiv forma, aspectul sau ambalajul lor, materialele de ambalare folosite, modul în care sunt aranjate și cadrul în care sunt expuse, precum și informațiile oferite în legătură cu acestea prin orice mijloc de informare în masă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.
Cu toate acestea, dacă în cursul vizitei cu scop de conștientizare și informare a operatorilor economici, medici veterinari oficiali din cadrul echipei mixte constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, cu aplicarea de sancțiuni contraventionale , sau confiscarea produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor.
Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.