15 Mai – Ziua Națională a Medicului Veterinar

15 MAI, un moment special, este ziua profesiei,

Ziua Națională a Medicului Veterinar

 

In fiecare an, la data de 15 Mai, intregul  corp medical veterinar sărbătorește  Ziua Nationala a Medicului Veterinar, aniversare, care la nivel judetean a devenit o traditie.

Medicina veterinară, ca profesie, a apărut o dată cu creşterea animalelor în perioada începuturilor societăţii omeneşti, fiind aplicată la început instinctiv, nu a existat diferenţiere între măiestria vindecării bolilor la om şi animale, urmând ca mai târziu această activitate să se diferenţieze, devenind o profesie de sine stătătoare.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost cel care, în data de 15 mai a anului 1861, a semnat decretul de înființare a Școlii de Medicină Veterinară în cadrul Școlii de Medicină și Farmacii, înființată și condusă de Carol Davila.

Tot în aceeași dată, zece ani mai târziu, un colectiv de 14 medici veterinari au semnat o „Declarațiune”, care a stat la baza înființării Societății de Medicină Veterinară. Această Societate a fost desființată în anul 1949, pentru ca în data 15 mai 1971 să se reînființeze sub denumirea de Asociația Medicilor Veterinari din România.

Data de 15 mai a fost stabilită ca Ziua Națională a Medicului Veterinar la Congresul Național de Medicină Veterinară din anul 1994 și a fost sărbătorită oficial, pentru prima oară, în anul 1995.

Profesia a devenit un element esențial al identității noastre, ce poate fi chiar definitoriu pentru noi, ca oameni.

Prin importanța  si rolul profesiei de la o etapă la alta, la nivel județean, național, european etc., medicul veterinar a devenit din ce în ce mai conștient de însemnătatea sa într-o economie liberă, pentru apărarea sănătății animalelor și a omului precum și pentru protecția mediului în care trăim.

Profesia de medic veterinar este peste tot în lume una plină de satisfacții, iar protejarea animalelor împotriva bolilor înseamnă, în esenţă, protejarea celor care atunci când suferă, nu pot vorbi…

Prin  medicii veterinari, animalele au o „voce” sau un „avocat” care pledează pentru prioritizarea bunăstării lor…

Prin rolul de reglementare în domeniul sănătății animalelor, siguranței alimentelor, acțiunile de prevenire, depistare și gestionare a riscurilor alimentare, contribuim la protejarea sănătății umane. Această misiune este îndeplinită zi de zi, 24 de ore din 24, prin munca dedicată a medicilor veterinari, asistenților și tehnicienilor, profesionişti care funcţionează ca o adevărată echipă, prin îmbinarea şi completarea cunoştinţelor şi experienţei lor.

Rolul nostru este cu atât mai important cu cât România, stat membru al Uniunii Europene, face parte dintr-o piață comună care aplică unele dintre cele mai exigente standarde din lume, în materie de sănătate și protecție a animalelor și siguranță alimentară.

Medicii veterinari sunt conștienți de misiunea ce le revine şi de faptul că aceasta poate fi uneori greu de îndeplinit, solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.

Pe parcursul anilor şcolile de medicină veterinară s-au dezvoltat şi perfecţionat permanent, asigurând societăţii specialişti de înaltă ţinută profesională pentru acest important domeniu în care medicul veterinar, are ca obiectiv promovarea politicilor naţionale în domeniul sanitar veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătăţii animalelor, a sănătății publice, protecţia şi bunăstarea animalelor, protecţia mediului şi siguranţa lanțului alimentar pentru protejarea populației care consumă produse alimentare de origine animală şi non animală.

Celebrul și ilustrul profesor Luis Pasteur spunea că ‘’medicul uman salvează omul iar medicul veterinar salvează omenirea’’, și în prezent în epoca contemporană, în actualul concept, medicul veterinar intervine pe întreg lanțul alimentar până la consumatorul final.

Profesia de medic veterinar a fost și va fi cu siguranță o profesie nobilă pentru fiecare dintre noi, cei care am decis să o îmbrățișăm. Medicina veterinară este una dintre cele mai complexe domenii de activitate și cu implicare economico-socială importantă pentru întreaga societate.

Acum mai bine de 90 de ani, România, împreună cu alte 27 de state a pus bazele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Astăzi, organizaţia, care numără 181 de ţări membre este un partener permanent al ANSVSA. Un partener care certifică eficienţa serviciilor veterinare din România şi contribuie implicit la dezvoltarea comerţului românesc cu animale vii şi produse de origine animală.

De activitatea noastră depinde sănătatea animalelor și sănătatea publică.

Trebuie să fim mândri că suntem singura profesie care veghează lanțul alimentar.     Această onoare atrage însă după sine și o mare responsabilitate.

La baza acestui deziderat –supravegherea pentru sanatatea omului este asigurata de cei care zi de zi vin direct in contact cu proprietarii de animale la ei acasa.

De asemenea, fiecare medic veterinar la locul lui de munca asigura pentru fiecare cetean siguranta si sanatatea.

Fiecare dintre noi, acolo unde suntem, trebuie să ne facem datoria, să ne respectăm reciproc, să îi respectăm pe cei din jurul nostru și pe cei care sunt beneficiarii activității noastre.

Locul de muncă nu este privit doar ca un simplu mijloc de trai, pentru că acum se vorbește despre vocative,devotament și împlinirea unor idealuri personale.

Animalele sanatoase au nevoie de sustinatori sanatosi!

Cu prilejul zilei de 15 Mai 2024, adresăm tuturor medicilor veterinari, urări de bine, sănătate și succes în toate activitățile și acțiunile pe care le întreprind și Mulți Ani profesiei !