Măsuri de prevenirea a apariției gripei aviare inalt patogene la pasarile de curte din exploatatiile existente in judetul Bacau

Focarele de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creștere fulminantă la nivel european , fiind raportate în 30 de țări, afectând 283 de ferme de păsări domestice și 619 cazuri la păsările sălbatice.

În ultimele două săptămâni, au fost înregistrate focare în 25 de exploatații comerciale din șapte state membre ale Uniunii Europene, ceea ce a dus la sacrificarea a peste 1,5 milioane de păsări.

În România, în această periodă a fost înregistrat în județul Tulcea un focar la o exploatație non-comercială de păsări (20 galinacee și 27 palmipede).

În acest context epidemiologic complicat și având în vedere migrația de toamnă a păsărilor sălbatice, ce implică un risc crescut de răspândire a virusului pe teritoriul României, este necesară aplicarea de măsuri suplimentare de biosecuritate în gospodăriile populației, pentru a reduce riscul de contact între păsările domestice și cele sălbatice.

  • Astfel, S.V.S.A. Bacău informează crescătorii de păsări din gospodăriile populației asupra măsurilor esențiale de biosecuritate necesare pentru evitarea și limitarea transmiterii virusului gripei aviare:
  • Separarea speciilor: în măsura posibilităților, rațele și gâștele vor fi separate de alte păsări domestice pentru a limita transmiterea bolii
  • Creșterea păsărilor în spații închise: Păsările domestice vor fi crescute în spații special amenajate și închise. În cazurile în care acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea lor vor fi efectuate într-o zonă acoperită, inaccesibilă păsărilor sălbatice.
  • Interdicția utilizării apei de suprafață: Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă provenită din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.
  • Limitarea accesului uman în zonele de creștere: Accesul în zonele de exploatare a păsărilor domestice va fi restricționat la o singură persoană responsabilă de îngrijirea animalelor, pentru a reduce riscul de introducere a virusului.
  • Prevenirea contactului cu alte animale: Se vor lua măsuri pentru a preveni contactul păsărilor domestice cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie.
  • Dezinfectarea încăltămintei: Pentru a evita introducerea sau diseminarea virusului, se va utiliza încălțăminte dedicată în spațiile de creștere a păsărilor domestice, sau se va amenaja un spațiu pentru dezinfectarea încălțămintei.
  • Prevenirea contactului cu păsările sălbatice: Este esențial să se prevină contactul direct și indirect între păsările sălbatice și cele domestice. Se va limita accesul păsărilor domestice și al celor sălbatice captive la sursele de apă naturale sau artificiale, cum ar fi lacuri, bălți și râuri.

AN.S.V.S.A. a dispus măsuri sporite de monitorizare și control prin structurile teritoriale și astfel D.S.V.S.A. Bacău acordă atenție maximă măsurilor de prevenire a apariției înfluenței aviare în exploatațiile comerciale de păsări, respectiv :

  • Monitorizarea permanentă a sistemului Traces urmărindu-se dacă păsările, carcasele, ouăle de consum, de incubație sau produsele din carne de pasăre provin din zone care nu sunt supuse restricțiilor pentru influența aviară;
  • Toate loturile de păsări sosite în județ vor fi controlate la destinație de un medic veterinar oficial;
  • Solicitarea tuturor agenților economici să notifice la D.S.V.S.A. Bacău orice mișcare a păsărilor și a ouălor de incubație;
  • Se va verifica modul de implementare a programelor de biosecuritate a exploatațiilor comerciale de păsări și dacă acestea dețin planuri de urgență;
  • Se va acorda o atenție sporită controalelor pentru verificarea respectării condițiilor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor comerciale avicole.
  • Intensificarea supravegherii pasive la păsările domestice și sălbatice;
  • Anunțarea de către crescătorii de păsări, în cel mai scurt timp a medicului veterinar de liberă practică împuternicit și/sau a medicului veterinar oficial cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.

De asemenea D.S.V.S.A. Bacău informează toți medicii veterinari și operatorii din domeniul creșterii păsărilor privind situația epidemiologica existenta la nivel național/european și verifică permanent măsurile de prevenție a bolii.

Subliniem de asemenea că proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

Direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor Bacău solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli la nivel național și județean.

Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale și păsări sănătoase

Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.