Măsuri de combatere, urmarea apariției unui caz de Pestă Porcină Africană la un porc mistreț găsit mort pe teritoriul județului Bacău

Pesta Porcină Africană a fost confirmată la un porc mistreț mort pe raza Fondului de Vanatoare nr. 43 Sascut, județ Bacău.
A fost stabilită zona afectată ce reprezintă aria calculată cu o rază de 13 km de la caz, compusă din:
Zona infectată, cu o rază de 8 km (200 km2), ce cuprinde: comuna Sascut cu localitatile Contesti, Valea Nacului, Sascut Sat, Schineni, Sascut, Beresti, Pancesti, comuna Valea Seaca cu localitatile Valea Seaca, Cucova, comuna Orbeni cu localitatile Scurta, Orbeni, comuna Corbasca cu localitatile Marvila, Valcele, Corbasca, Scarisoara, Fofaza, Rogoaza , comuna Tatarasti cu localitatile Gherdana, Dragesti, Giurgeni, Cornii de Sus, Tatarasti, Cornii de jos, Ungureni și Fondurile de vânătoare FV 43 Sascut, FV 45 Corbasca, FV 44 Orbeni
Zona tampon ( de control temporar) de 5 km in exteriorul zonei infectate, ce cuprinde in plus fata de zona infectata urmatoarele localitati: comuna Urechesti cu localitatile Urechesti, Cornatel, Slobozia, comuna Parava cu localitatea Parava, comuna Racaciuni cu localitatea Rastoaca, comuna Pancesti cu localitatile Dienet, Pancesti, Fulgeris, Chilia Benei , comuna Corbasca cu localitatile Poglet, Baciou, comuna Huruiesti cu localitatile Fundoia, Ocheni, Floresti, Huruiesti , Capotesti, Perchiu, Pradais, comuna Dealu Morii cu localitatile Cauia, Blaga , Negulesti și Fondurile de vanatoare FV 49 Urechesti, FV 48 Borzesti, FV 47 Huruiesti, FV 34 Pancesti.

În urma ședinței C.L.C.B. convocată la Instituția Prefectului au fost instituite măsurile de combatere a Pestei porcine africane, care cuprind în zona afectată:

– recoltarea integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire in termen de 60 de zile;
– toți porcii sălbatici sacrificați cu armă de foc sau găsiți morți în zona afectată trebuie să fie supuși unui examen de depistare a pestei porcine africane în conformitate cu manualul de diagnostic.
– se vor vâna imediat integral prădătorii din zona afectată, prevăzuți în Anexa 1 și Anexa 2 din Legea vânătorii nr. 407/2006, cu exceptia speciilor protejate de lege.;
– la intrările și ieșirile din zona infectată se vor instala dezinfectoare individuale;
– plantele afectate de mistreți și consumate parțial nu vor fi dislocate din zona de cultură și vor fi neutralizate la fața locului de către fiecare proprietar/utilizator.
– înainte de recoltare, toate tarlalele vor fi verificate, iar zonele afectate vor fi izolate și neutralizate la fața locului de către proprietar/utilizator;
– toate mașinile agricole, combinele, tractoarele, la ieșirile din tarlale și deplasarea acestora dintr-o solă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator.
– suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreților, cu excepția zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole.
– interzicerea circulației animalelor domestice prin zona infectata sau in paduri , inclusiv transhumanța.
– efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile;

PENTRU PROPRIETARII DE ANIMALE, SUBLINIEM MASURILE MINIME OBLIGATORII PE CARE TREBUIE SA LE RESPECTE :

  • toți porcii din exploatații să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație.
  • nici un porc să nu intre sau să iasă din exploatație, cu excepția autorizării D.S.V.S.A. Bacau, ținând seama de situația epidemiologică.
  • nu cumpăraţi purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • prin grija autorităților publice locale, la intrările și ieșirile adăposturilor porcilor, precum și ale exploatațiilor care dețin porci, se vor instala, imediat, dezinfectoare individuale și, dacă este necesar, se vor utiliza mijloace corespunzătoare de dezinsecție.
  • se vor aplica măsuri de igienă corespunzătoare de către toate persoanele care intră în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.
  • toți porcii morți sau bolnavi care prezintă simptome de pestă porcină africană și se găsesc în exploatație să fie supuși unui test de depistare a pestei porcine africane.
  • nici o parte dintr-un porc sălbatic, sacrificat sau găsit mort, și nici un material sau echipament care ar putea fi contaminat de virusul pestei porcine africane să nu se introducă într-o exploatație de porcine.
  • porcii și materialul lor seminal nu părăsesc zona infectată în scopul comerțului intracomunitar.

Restricțiile pentru zona infectată se mențin ”douăsprezece luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porci sălbatici în zona infectată determinată și rămân în vigoare pentru cel puțin încă douăsprezece luni”,
Toti crescatorii de animale, persoane fizice sau juridice precum si reprezentantii Fondurilor de vanatoare de pe teritoriul judetului Bacau au obligația de a notifica orice suspiciune de boala sau mortalitate la porcine, către D.S.V.S.A. BACAU la TEL VERDE 0800800096 sau tel: 0234586233 / fax: 0234586372, email: office-bacau@ansvsa.ro
Apariția sau suspectarea P.P.A., precum și cazurile de tăiere de urgență sau moarte a animalelor se anunță imediat la D.S.V.S.A. Bacău precum și Primăriilor din localități.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Purtător de cuvânt,
Dr. Florin Claudiu Baltă