1.Măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement/localitățile de interes turistic în sezonul estival 2023 2.Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare

Avand in vedere atributiile DSVSA Bacau privind verificarea implementarii legislatiei nationale si comunitare in domeniul sigurantei alimentelor si inceperea sezonului estival 2023,prin personalul propriu ,vor fi  initiate la nivel judetean, echipe  pentru efectuarea unor controale oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul, supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în vederea verificării condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, situate în zonele de agrement/localitățile de interes turistic, unde, în sezonul de vară, în mod obișnuit, se înregistrează creșteri ale numărului turiștilor, și implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor în perioada 26 iunie – 3 septembrie 2023.

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare la om, la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, situate în zonele de agrement/localitățile de interes turistic, se va proceda la:

  • identificărea și retragerea de la comercializarea către consumatorul final , a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică;
  • prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA), prin intermediul cărnii proaspete de porc, al cărnii tocate, al cărnii preparate și al produselor obținute din carne de porc, sau care conțin carne de porc;
  • verificarea cerințelor referitoare la construcție și dotarea cu facilități și echipamente a unităților de vânzare cu amănuntul;
  • verificarea condițiilor de igienă și de întreținere a spațiilor de prelucrare și depozitare a alimentelor, a echipamentelor de protecție, precum și a echipamentelor de lucru din dotarea unităților de vânzare cu amănuntul;
  • verificarea listei furnizorilor de produse alimentare acceptați (materii prime destinate preparării și/sau produse destinate comercializării către consumatorul final);
  • verificarea condițiilor de manipulare și transport a alimentelor de la furnizori la unitățile de vânzare cu amănuntul (menținerea condițiilor de igienă și a lanțului frigorific pe durata transportului);
  • verificarea respectării condițiilor de sănătate și igienă a personalului care manipulează alimentele

–     verificarea eligibilității materiilor prime, cu referire la verificarea listei furnizorilor de materii prime destinate preparării alimentelor destinate comercializării către consumatorul final (verificarea mărcii de sănătate/identificare în cazul produselor de origine animală, a înscrisurilor de pe etichete și a altor documente care să ateste faptul că, materiile prime de origine animală și non-animală au fost achiziționate din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor);

  • curățarea și dezinfectarea periodică a spațiilor în care au fost manipulate si preparate produsele alimentare;
  • utilizarea exclusivă a ustensilelor de lucru confecționate din materiale care pot fi curățate și/sau dezinfectate ușor (blaturi de plastic, cuțite de inox, recipiente din materiale necorodabile, etc.);
  • modul de păstrare a materiilor prime și a alimentelor preparate destinate servirii/ comercializării către consumatorul final, în special al acelor produse care necesită anumite condiții de temperatură;
  • verificarea respectării cerințelor de igienă stabilite de Reg. (CE) nr. 852/2004 pentru expunerea și servirea alimentelor, având în vedere următoarele:
  • expunerea spre comercializare a alimentelor trebuie să fie realizată astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare și depreciere a acestora;
  • servirea alimentelor trebuie să se realizeze numai în recipiente igienizate corespunzător, sau în recipiente de unică folosință;
  • alimentele trebuie să fie ambalate sau împachetate, în cazul în care acestea nu sunt destinate consumului în incinta unității de vânzare cu amănuntul (la fața locului), iar după caz, alimentele trebuie să fie etichetate;
  • în situațiile în care alimentele sunt livrate/distribuite la alte adrese, pe bază de comandă, transportul acestora trebuie să se realizeze cu mijloace de transport dotate și echipate corespunzător, care să asigure protecția împotriva contaminării pe timpul transportului

-verificarea implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol, cu referire la:

elaborarea și implementarea, de către operatorii unităților de vânzare cu amănuntul, a procedurilor bazate pe principiile HACCP (bunele practici de igienă, bunele practici de producție);

elaborarea și implementarea, către operatorii unităților de vânzare cu amănuntul, a programelor proprii de control (incluzând prelevarea de probe și efectuarea analizelor de laborator);

În vederea prevenirii propagării pestei porcine africane (PPA), se va proceda certificarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a produselor alimentare care conțin carne de porc, la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul situate în zonele de agrement/localitățile de interes turistic, după cum urmează:

a) verificarea eligibilității cărnii de porc, cu referire la verificarea listei furnizorilor de carne de porc destinată preparării și/sau comercializării către consumatorul final (verificarea mărcii de sănătate/ identificare, a înscrisurilor de pe etichete și a altor documente care să ateste faptul că, carnea proaspătă de porc, carnea tocată, carnea preparată și produsele obținute din carne de porc, au fost achiziționate din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor);

b) verificarea originii și a trasabilității cărnii de porc și produselor din carne de porc;

c)verificarea modului de marcare și de certificare a cărnii de porc.

2.Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale

în perioadele caniculare

Având în vedere condițiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi ridicate, Directia  Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacau reamintește proprietarilor şi deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic.

Prevederi aplicabile fermierilor:

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;

– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);

Cantitate de apă, zilnica recomandată pentru fiecare specie este de:

– vaci – lapte / 38 – 52 litri

– bovine / 38 litri

– cabaline / 20 – 45 litri

– porcine / 4 – 11.5 litri

– ovine / 6 litri

– păsări – curte / 0,5litri

Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

– verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;

– verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;

– în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;

– la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă;

– în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;

– dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Prevederi aplicabile administraţiilor locale:

– administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate;

– consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere;

– să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

Prevederi aplicabile deţinătorilor de animale de companie:

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Prevederi aplicabile transportatorilor de animale:

– Sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile;

– Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei;

– Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;

– Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp;

– La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică;

– În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi;

– Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temeperatura să fie cuprinsă între 5°-30°. De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent.

Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.

 

Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde crescatorii de animale și consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor.